Napravite plišanu prostirku za decu

28 jun 2015 Ocenite ovaj članak
(23 glasova)

Deca će obožavati ovu plišanu prostirku u obliku lava, tako da nećete morati da ih opominjate da ne leže na pod, a soba će biti obogaćena jedinstvenim praktičnim ukrasom.

plisana prostirka za decu 0

Materijal:

plisana prostirka za decu materijal

 • 1,5m čupavo platno (jambolija)
 • 1m resa za tapaciranje
 • vatelin (debljina po želji)
 • crni deblji konac za vez
 • beli tanji konac za vez
 • manji komadi belog i braon filca ili vunice
 • braonkasto predivo

Alat:

 • igla za vez
 • makaze
 • marker
 • špenadle
 • mašina za šivenje

Kako da napravite plišanu prostirku za decu

Korak 1:

plisana prostirka za decu 1

Raširite jedan sloj jambolije na ravnu površinu i nacrtajte telo lava (po uzoru na sliku 1).

Korak 2:

Presavijte tkaninu na pola i isecite po nacrtanim linijama da dobijete identičnu levu i desnu stranu tela (vidi sliku 2).

Korak 3:

plisana prostirka za decu 3

Iskoristite isečeni oblik kao šablon pomoću koga ćete iseći još jedan komad od jambolije i jedan od vatelina. Zatim špenadlama spojite sva 3 sloja kao na slici 3a.

Proštepajte oko 1,5cm od ivice spojenih delova, izvlačeći jednu po jednu čiodu dok šijete. Ostavite 15-tak santimetara sa jedne strane da bi mogli da preokrenete tkaninu iznutra ka spolja. Nakon toga ušijte i taj deo.

Korak 4:

plisana prostirka za decu 4

Pomoću nekog okruglog predmeta nacrtajte na jamboliji 2 kruga (prečnika oko 35cm)  za glavu lava,  i 1 krug od vatelina za njušku. Zatim isecite delove za uši (2 dela od jembolije i jedan od vatelina), vodeći računa da budu dovoljno dugi da se pričvrste za unutrašnji rub glave, i da ima oko 1,5cm ivice kako bi se spojila sva 3 dela potrebna za jedno uvo. Zatim isecite delove za usta, nos i oči lava.

Korak 5:

plisana prostirka za decu 5

Proštepajte uši lava tako da su tkanine poređane na isti način kao i telo, što je opisano u koraku 3. Na gornjem polukružnom delu isecite komadiće u obliku slova V, čime se sprečava pravljenje nabora na ušima.

Korak 6:

Braon koncem izvezite oblik njuške. Pre toga olovkom nacrtajte linije kako bi vam linije bile prave (vidi sliku 6).

Korak 7:

plisana prostirka za decu 7

Ušijte vatelin na zadnji deo kruga od jambolije. Neka šavovi budu široki i udaljeni otprilike 1cm od ivice tkanine.

Korak 8:

Pričvrstite rese na krug od jambolije i vatelina (iz koraka 7). Zatim pričvrstite uši na gornji deo glave (kao na gornjoj slici 8).

Korak 9:

plisana prostirka za decu 9

Postavite oba dela iz koraka 8 kao na gornjoj slici, tako da lice lava bude preko resa. Pričvrstite ih špenadlama, a zatim ušijte 1cm oko ivice, ostavljajući otvor od 10-15cm preko koga ćete da preokrenete lice iznutra napolje. Zatim ručno ušijte i taj otvor.

Korak 10:

plisana prostirka za decu 10

Do sada ste preokrenuli spoljašnu stranu tela lava i zatvorili otvor. Sada treba da spojite dva sloja od vatelina. Za početak ih spojite čiodama.

Korak 11:

Iglom i debljim koncem spojite delove koje ste u koraku 11 pričvrstili čiodama, na taj način što ćete prvo spojiti 3 sloja tkanine sa zadnje strane, zatim ostavite oko 5mm prostora i izvucite iglu sa zadnje na prednju stranu tkanine. Napravite još jedan prolaz iglom do zadnjeg i zatim do prednjeg dela (ostavljajući isti prostor od 1cm) i na kraju spojite krajeve konca i odsecite višak.

Korak 12:

plisana prostirka za decu 12

Spojite glavu lava sa telom pomoću špenadli. Zatim ih učvrstite iglom i koncem. Ovo ide brzo i lako i videćete kako prostirka u obliku lava dobija završni oblik. Ako se deci i vama sviđa ova kreacija, budite kreativni pa napravite još jednu prostirku u obliku tigra ili medveda.

plisana prostirka za decu 13

plisana prostirka za decu 14

Izvor: A Beautiful Mess

 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar
pobednik pc press nagrada

NapraviSam.rs nagrađen kao najbolji sajt za 2016. u kategoriji Moderna porodica, u okviru godišnjeg izbora PC Press Top 50.

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter