Biljke koje će vaša maca obožavati

26 februar 2016 Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Poznato je da mačke obožavaju travu. Pogledajte koje su to biljne vrste koje mačke vole, od kojih su mnoge dobre i za njihovo zdravlje.

Trava za mace (dactylis glomerata)

1 trava za mace

Kao što joj i ime govori, mačke obožavaju ovu travu. Ona mačkama pomaže probavu, a dobra je i za pse, zamorčiće i kuniće.

Limun trava (cymbopagon)

2 limunova trava

Mačke vole miris limun trave, čak vole i da probaju par zalogaja. Vi je takođe možete dodati kao začin pri spremanju jela. Čudna stvar je da mačke preziru miris limuna!

Macina trava (nepeta cataria)

3 macja trava

Macina trava zauzima izuzetno mesto u srcima mačaka. Pazite, maca može malo da odlepi od ove trave, koja može da privuče i gomilu komšijskih mačaka u vaše dvorište. Mačke reaguju na nepatalakton iz lišća i korena macine trave. Nakon kontakta sa ovom travom mačke imaju psihoseksualnu reakciju koja može da traje petnaestak minuta.
Macina trava ima lepe ružičaste cvetove koji privlače pčele u vaš vrt i tako pomaže oprašivanje ostalih biljaka.

Valerijana (valeriana officinalis)

4 valerijana

Valerijana ima slično dejstvo na mačke poput macine trave. Nama ovi beli i ružičasti cvetovi imaju prijatno slatki ukus vanile, što ovu biljku čini odličnim izborom i za mačke i vlasnike. Kod valerijane jedinjenje pod nazivom aktinidain funkcioniše kao delimični psiho stimulativ za mačke, od koga postaju opuštene.

Mačiji tamijan (Teucrium marum)

5 maciji tamijan

Mačiji tamijan je još jedna biljka koje mačke tera u pomamu. Uprkos svom nazivu, ona u stvari nije varijanta tamijana već germandera. Nekim mačkama se čak više dopada od macine trave. Na žalost, ljudima ova biljka ima užasan miris.

Koren sladića (Glycyrrhiza glabra)

6 koren sladica

Koren sladića za mačke ima izvanredan ukus, a i koristan je, naročito onim koje pate od alergija, prehlada i problema sa varenjem, jer je prirodni kortizon i smiruje sluzokožu. Takođe ima i pročišćavajuća i anti-inflamatorna svojstva, što je čini odličnim izborom za vlasnike koji imaju starije mačke koje pate od artritisa.

6a koren sladica

Izvor: Pet Bucket

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter