Odštampajte ovu stranicu

Kako rezati nokte psu

17 maj 2016 Ocenite ovaj članak
(18 glasova)

Psima je potrebno redovno podrezivati nokte, osim ako dosta vremena aktivno provode napolju.

Rezanje noktiju je aktivnost koje se često plaše i psi i vlasnici. Da bi odagnali strah najbolje je da upitate veterinara za savet oko pravilnih tehnika rezanja noktiju. Da bi odagnali strah kućnog ljubimca, najbolje je da ga od malih nogu navikavate na ovu aktivnost.

Vrste makaza za podrezivanje noktiju

makaze za podrezivanje noktiju

Postoji mnogo različitih tipova makaza. Kupite kvalitetne makaze koje su oštre i prilagođene veličini vašeg psa. Makaze treba da budu konkavne, kako se nokti ne bi lomili prilikom sečenja. Ako nokti nisu toliko dugi ali su oštri, možete ih jednostavno isturpijati, kako bi skinuli oštre vrhove.

Kako rezati nokte psu

Najpre dajte psu neku poslasticu, kako bi ceo doživljaj bio pozitivan, i ne očekujte da sve nokte morate odjednom da skratite. Počnite sa jednim noktom, nagradite psa i kasnije ponovite postupak ako je pas nervozan.

Na donjoj slici je ilustrovano kako pravilno podrezivati nokte kućnom ljubimcu, kako  ne biste isekli krvni sud u noktu.

podrezivanje noktiju

Ako slučajno isečete nokat isuviše kratko, možete da koristite stipsu ili čisto parče sapuna kojim ćete protrljate oštećeni nokat. Sapun će zapušiti krvni sud i zaustaviti krvarenje.

Ako je vaš pas nervozan prilikom rezanja noktiju, pogledajte donji video u kome je prikazano kako ga možete navići na ovu aktivnost.

{basicyoutube}WWZUcLfHXLE{/basicyoutube}

Stari psi ili deformisani nokti

Stari psi često imaju duge i stvrdnute nokte. Nokti mogu da im budu i deformisani usled udarca, vučenja, itd.

nokti starijeg psa

Podrezivanje nakon kupanja može da pomogne kod stvrdnutih noktiju, jer na taj način nokti omekšaju. Obratite pažnju na to da podrežete vrhove noktiju tako da budu malo iznad poda kada pas stoji.

I zapamtite da uvek nagradite psa za strpljenje prilikom tretiranja noktiju. A ako je vaš pas zaista strpljiv, možete čak i da mu nalakirate nokte!

lakirani nokti psa

Izvor: Love that pet

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar