Kako očistiti uši psu

14 jun 2016 Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Mnogi psi imaju uši koje zahtevaju redovno čišćenje. Uz ovo jednostavno uputstvo možete lako da čistite uši psu, pod uslovom da koristite prava sredstva.

Zašto čistiti uši psu?

Psi imaju veoma dugačke ušne kanale, obično od 5-10cm. Takođe imaju krivinu pod pravim uglom, tako da tu često uđe prljavština, ali teško izlazi. Ako psu uđe voda u uši prilikom plivanja, ona može da uđe u horizontalni ušni kanal i poveća rizik od infekcije. Ušne infekcije najlakše nastaju u toplom, vlažnom i mračnom okruženju kao što je ušni kanal. Ako vaš pas pliva, čišćenje ušiju nakon plivanja treba da bude rutinski posao.

uho psa

Psi koji imaju kožne alergije i koji su skloniji češćim infekcijama uha, takođe će imati koristi od redovnog čišćenja ušiju. Vaš veterinar će vam preporučiti koliko često to treba da radite, ali je generalno pravilo da ne bude više od jednom nedeljno, a idealno je bar jednom mesečno.

Šta vam je potrebno?

  • Sredstvo za čišćenje uha
  • Vata
  • Poslastica za psa

Koje sredstvo za čišćenje uha da koristite?

Ima mnogo različitih sredstava, ali je najvažnije da koristite kvalitetno sredstvo za čišćenje ušiju psu. Nikada ne stavljajte maslinovo ulje, sirće, šampon ili neko drugo sredstvo u uho psu. Takođe izbegavajte čačkanje štapićima za čišćenje ušiju, time ćete samo dublje uterati vosak ili prljavštinu, a možete čak oštetiti bubnu opnu.

Kako da očistite uši psu?

Ako vaš pas ima crvene, upaljene uši, koje srbe ili su bolne na dodir, pitajte veterinara za savet pre čišćenja. Najverovatnije je da ima infekciju uha, tako da čišćenje neće mnogo pomoći u ovoj fazi.

Čišćenje ušiju psu može da bude prljav proces, stoga nađite neko mesto u kući koje se lako čisti i obucite odeću koja može lako da se opere.

Korak 1:

Dajte psu poslasticu kao nagradu za mirno sedenje i pokažite mu sredstvo za čišćenje.

Korak 2:

Nežno podignite vrh uha nagore i napunite ušni kanal sredstvom za čišćenje ušiju. Bočicu držite vertikalno prema dole.

Korak 3:

Držite uho psu i pomerajte ruku nadole prema mestu gde se uho spaja sa glavom.

Korak 4:

Masirajte osnovu uha, kako bi sredstvo za čišćenje ušlo u ušni kanal. Ako to pravilno radite uskoro će se čuti i zvučna potvrda, dok tečnost ulazi u kanal.

Korak 5:

Nakon masiranje uha 20-tak sekundi, pustite uho i udaljite se malo.

Korak 6:

Vaš pas će sada snažno da protrese glavu.

Korak 7:

Uzmite malo vate i očistite nabore u otvoru ušnog kanala dok ne postanu čisti.

Korak 8:

Dajte psu poslasticu i ponovite postupak sa drugim uhom.

Važna stvar je da koristite dosta tečnosti za čišćenje uha. Kako su ušni kanali prilično dugi, čišćenje vatom neće očistiti svu količinu tečnosti koju ste sipali unutra, vaš pas će je izbaciti dok trese glavu.

Pogledajte i video snimak kako očistiti uši psu:

{basicyoutube}4Tc2wSujxA8{/basicyoutube} 

Većina pasa zavoli čišćenje ušiju, jer tamo ne mogu da se počešu sami. Uz dosta poslastica i ohrabrivanja, čišćenje ušiju psu može da postane deo redovne higijenske rutine.

Izvor: Love that pet

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter