Kako napraviti sobni vrt za mačke

26 januar 2023 Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Mačke su više od kućnih ljubimaca u našoj kući; one su krzneni mali članovi porodice. A kada žive u kući, bilo bi lepo da im unesete i malo od spoljašjeg ambijenta tako što ćete im napraviti vrt u sobi.

U vlastitoj bašti mačke će moći da mirišu, žvaću i trljaju se uz biljke, nešto što do sada nisu mogle da urade. Ali važno je znati koje biljke su bezbedne za mačke, a koje nisu.

Mnoge biljke mogu biti toksične za mačke, tako da nisu sve pogodne za korišćenje za ovakav projekat. Ako imate mačku onda znate da su nestašna stvorenja i ako nešto ne bi trebalo da urade, to im se još više čini primamljivijim.

Uklopite sve elemente mačjeg vrta

sobni vrt za macke

Za naš kućni mačji vrt uzeli smo pšeničnu trava, svežu mačju travu i mahune semena mačje trave, kao i neki manje očigledan izbor; ruzmarin, peršun i mentu.

Nakon što napunite saksiju zemljom, izvadite biljke iz njihovih malih saksija i pozabavite se njihovim razmeštanjem sve dok ne budete zadovoljni, a zatim ih posadite u veliku saksiju.

*Napomena: Ne mešajte italijanski ili kovrdžavi peršun sa prolećnim peršunom koji je toksičan za mačke. Peršun u velikim dozama može izazvati bol u stomaku kod mačaka, pa ako ga vaše mačke jedu previše, uklonite ga i iskoristite za sos za špagete.

kucni vrt za macke2

Upotrebite nisku žardinjeru koju vaše mačke ne mogu srušiti i koja pruža dovoljno površine za vašu kreativnost prilikom postavljana biljaka kao i nekih ukrasnih elemenata. Ovo će sobni vrt za mačke učiniti dobrodošlijim dodatkom vašem domu.

Dodajte ukrasne elemente

sobni vrt za macke3

Uz biljke dodajte i ukrasne kamenčiće i male baštenske figurice, ako vam se to dopada.
Kamenčići mogu biti iz vašeg dvorišta, ili ih možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama. Pokušajte da pronađete figurice sa kočićima kako ih mačke ne bi mogle prevrnuti.

Budite oprezni prilikom izbora biljaka za vrt za mačke. Neke uobičajene kućne biljke i cveće su toksične za mačke, kao što su ljiljani, filodendron, aloja, begonija i božićna zvezda i ne treba ih koristiti oko mačaka.

Mi smo na primer koristili mentu i peršun u našoj bašti. Obe ove biljke su navedene kao toksične za mačke, ali samo u velikim količinama, i malo je verovatno da će mačka progutati količinu od koje će se razboleti.

sobni vrt za macke2

Ako pak nećete da rizikujete, možete ih zameniti drugim biljkama koje su na listi netoksičnih za mačke. Neke od njih uključuju bosiljak i cilantro, ili možete koristiti cvetnu biljku poput afričke ljubičice.

Ovo je vrt vaše mačke i nema nikakvih pravila.

Bubice na biljkama

Nažalost, bubice na biljkama su prilično česta stvar. Ako vidite nešto što izgleda kao voćne mušice kako lebde oko vaših biljaka, ne paničite. Mogu se lako tretirati prirodnim insekticidom koji neće naštetiti vašim mačkama.

Ovo se najčešće dešava kada je zemlja u žardinjeri previše vlažna. Ako imate bubice na kućnim biljkama, verovatno ćete videti i bele gljivice na tlu.

Postoji nekoliko načina bezbednih za kućne ljubimce da se prirodnim putem rešite bubica na biljkama. Ali, kao i uvek, pažljivo pročitajte uputstvo pre nego što primenite bilo koji insekticid ili domaći lek na vaše biljke, a koji mogu doći u kontakt sa vašim mačkama.

Izvor: Your Purrfect Kitty

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter