Prirodni kamen kao dekoracija

15 decembar 2018 Ocenite ovaj članak
(23 glasova)

Prirodni kamen kao dekoracija je sasvršen detalj, kako u kući tako i u dvorištu. Svojim prirodnim strukturama i bojama ovaj materijal je savršen za dekorisanje: stubova, ograda, staza, fasada, stepeništa i još mnogo toga.

Korišćenje prirodnog kamena kao materijala je zahtevan poduhvat i uz dobro planiranje dobićete tačno ono što ste zamislili. Kao prvo, kamen nije samo kamen. Ima ga u dosta oblika i struktura, tako da je potrebno napraviti neke kategorije da bi preciznije znali šta želimo:

 

  • Kamen za zidanje (busenast kamen koji klesanjem dobija svoj završni izgled)
  • Lomljeni kamen (pločasti kamen, koristi se za lepljenje i oblaganje)
  • Štanglice od kamena (sečeni prirodni kamen za dekoraciju zidova)
  • Oblutak (za finu dekoraciju i uređenje bašte)

 

Kamen za zidanje

kamen za zidanje

Sa ovom vrstom prirodnog kamena dekoracija je dosta zahtevna. Potrebno je mukotrpno klesanje i oblikovanje samog kamena koji je u busenastom obliku. Postoje i vrste kamena koje sečenjem dobijaju kvadratni izgled tako da su dosta jednostavnije za zidanje. Što se tiče klesanja, potrebno je oformiti izgled i nakon toga pristupiti zidanju sa malterom. Princip zidanja je dosta sličan gradnji kuće, s tim da je dosta zahtevniji. Zato preporučujemo da za ovaj posao ipak odaberete profesionalce.

 

Lomljeni kamen

lomljeni kamen1

Kod lomjenog kamena situacija je dosta drugačija. Jednostavniji je za postavljenje i može se lepiti uz pomoć bilo kog lepka za keramičke pločice. Lomljeni kamen ne zahteva posebne veštine sem dosta fizičkog rada i osećaj za lepo, da bi sve na kraju dobilo svoj izgled. Fugovanje se radi malterom, tako što ćete mistrijom utiskivati malter u šupljine između prirodnog kamena. Važno je znati da je pre sušenja potrebno sav višak maltera očistiti uz pomoć čelične četke. Strukturom i izgledom će ulepšati vaš dom, ma kako vi to postavili, pa prionite na posao.

 

Štanglice od kamena

stanglice

Štanglice od kamena su kraljica dekoracije. Primenjuju se u svim prostorima i neverovatno utiču na njega svojom lepotom. Možete ih raditi sami ili pozvati majstore, što je možda bolja varijanta. Hajde da pokušamo da objasnimo kako da ih postavite sami. Sve što vam je potrebno je brusilica, mistrija, ravnjača sa libelom i lepak. Pre samog lepljenja štanglice od kamena imajte na umu da redovi moraju da budu ravni i da prate jedan drugi. Takođe je potrebno složiti ivice tako da budu što je moguće ravnije. Imajte strpljenja i red po red - uspećete u svojoj nameri. Štanglice su atraktivnog izgleda i sigurno će dosta doprineti dekoraciji vašeg prostora.

 

Oblutak

oblutak

Ova vrsta prirodnog kamena je dosta specifična. Kao što i sama reč kaže, radi se o kamenu oblog izgleda i veoma neravnih površina. Sa ovim kamenom se mogu uređivati ograde, staze, fasade, bukvalno sve. S tim što zahteva neverovatno strpljenje i slaganje komad po komad malih oblutaka. Može se lepiti na lepak ili malter u zavisnosti koja vam varijanta više odgovra. Nakon fugovanja istim materijalom sa kojim ste i lepili, potrebno je ovaj kamen oprati sunđerom i vodom.

U novijoj arhitekturi ovaj kamen se koristi i za uređenje bašti i dvorišta. Posipanjem oblutka između cveća postiže se neverovatan sklad između žive i mrtve prirode. Budite kreativni i vaša bašta će zablistati.

Ukoliko vam sve ovo deluje komplikovano možete se obratiti profesionalnim majstorima za ugradnju i proizvodnju firme Prirodni kamen Kojić, uz čiju saradnju smo i napisali ovaj tekst. Sa takvim ljudima je bilo zadovoljstvo sarađivati, nadamo se da ćete i vi uživati u saradnji. 

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter