Kako ukloniti podne pločice

12 septembar 2022 Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Uklanjanje podnih pločica može biti težak i mukotrpan posao, a izazovi često postaju vidljivi tek nakon početka projekta.

U zavisnosti od konstrukcije, pločice se mogu postavljati na goli cement, šperploču ili podlogu od zidane ploče ili čak pričvrstiti na prethodno postavljen pod. Šta god da se nalazi ispod, uklanjanje podnih pločica zahteva vreme, trud i pažnju kako bi površina bila spremna da prihvati sve što sledi.

Alat za uklanjanje starih podnih pločica

  • čekić
  • dleto
  • poluga
  • strugač
  • kanta za smeće
  • metla ili usisivač

 

Postupak skidanja starih podnih pločica

Korak 1: Uklonite elemente

Ispraznite sobu i uklonite sve elemente koji mogu ometati proces uklanjanja pločica. Isključite dovod vode pre nego što uklonite umivaonik ili WC šolju. Ako uklanjate WC šolju, ispraznite rezervoar, uklonite zavrtnje i zaljuljajte uređaj kako biste polomili zaptivku od voska.

 

Korak 2: Pronađite ili napravite početnu tačku

uklanjanje podnih plocica1

Ako su pločica postavljena oko WC šolje ili drugog elementa, ivica će biti izložena, pružajući dobru polaznu tačku za uklanjanje. Ako su pločica od zida do zida, možda će biti potrebno koristiti čekić i dleto da biste izbili pločicu i stvorili početnu tačku za podizanje pločica. Pločice mogu biti pričvršćene lepkom ili malterom i nekad se mogu lako podići, a nekad uz veliki napor, u zavisnosti od načina na koji su postavljene i vrste podloge koja se koristi. Za uklanjanje pločica mogu se koristiti čekić i dleto, poluga ili strugač.

 

Korak 3: Uklonite pločice

vadjenje podnih plocica2

Od početne tačke, nastavite da podižete pločice. Odložite pločice u kantu za smeće ili veliku kantu kako biste smanjili nered. Zapamtite da pločica može biti teška i da će prepunu posudu za otpad biti teško izvući.

 

Korak 4: Pristupite podlozi

uklanjanje podloge podnih plocica

U nekim slučajevima, pločice su možda bile pričvršćene direktno na betonski pod, ali je i podloga od šperploče ili maltera česta. Neodgovarajuću ili oštećenu podlogu treba ukloniti, ali neke se mogu ostaviti na mestu za ponovnu upotrebu. Pristupite podlozi i uklonite je ako je potrebno.

 

Korak 5: Očistite ostatke

cicsenje ostataka razbijenih plocica

Koristite metlu ili usisivač da uklonite sve ostatke sa poda.

 

Korak 6: Uklonite eksere koji vire

uklanjanje eksera koji vire iz poda

Ako je podloga uklonjena, možda će biti potrebno ukloniti ili udariti eksere koji vire da bi površina ostala ravna.

 

Korak 7: Pregledajte pod

pregled ociscenog poda kupatila

Kada se stari pod od pločica ukloni, proverite da li na podlozi ima oštećenja koja će možda morati da se poprave pre nego što se postavi novi pod. Zakrpite ili zamenite trulo drvo ili udubljenja u betonskim podovima. Podloga treba da bude glatka i bez oštećenja pre postavljanja novog poda.

 

Izvor: HGTV

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter