Napravite trpezariju u kuhinji

27 april 2015 Ocenite ovaj članak
(27 glasova)

U ovom uputstvu ćete videti kako da u maloj kuhinji stvorite prostor za trpezariju uz pomoć pulta koji se postavi sa zadnje strane kuhinjskog elementa, kao i visećeg ormara.

Kako napraviti trpezariju u kuhinji?

U nastavku uputstva prenosimo članak o izradi klub-garniture iz časopisa Sam svoj majstor, broj 10 iz 1978. godine.

sam 10 78Sam svoj majstor je bio časopis o raznim kućnim majstorijama koji je izdavao Vjesnik iz Zagreba. Izlazio je od 1975. do 1992. godine, kada ljudi iz redakcije odlaze iz Vjesnika i pokreću časopis pod nazivom Majstor, koji izlazi i danas.

Časopis se, pored raznih saveta vezanih za kućne majstorije, bavio i: arhitekturom, gradnjom, elektronikom, fotografijom, računarima, haj-faj tehnikom, videom, filmom, poljoprivredom, nautikom, solarnom tehnikom, auto-mehanikom, kućnim instalacijama, modelarstvom, lovom, ribolovom, starim zanatima, hobijima itd.

 

Blagovaonica u kuhinji

Kako u kuhinji ostvariti prostor za blagovanje ako nema dovoljno mjesta za stol i stolice? To je moguće izvesti pomoću jednog pulta, koji se jednostavno postavi sa stražnje strane kuihinjskog elementa. Viseći ormarić značit će dodatni prostor za odlaganje i ujedno služiti kao dekorativna pregrada izmedu prostora za kuhanje i prostora za jelo.

trpezarija u kuhinji crtez1

materijal

trpezarija u kuhinji1

trpezarija u kuhinji2

trpezarija u kuhinji3

trpezarija u kuhinji4

Pult za blagovanje zauzima malo mjesta u kuhinji. U našem slučaju jedan trodijelni donji kuhinjski element odmakne se od zida i pult se sastavi tako da ga obuhvati. Između kuhinjskih elemenata mora ostati prolaz širine najmanje 1 metar za kretanje domaćice. Spisak materijala sadrži sve što je potrebno za izradu kuhinjskog pulta duljine 2 metra, visećeg ormarića i triju stolica.

VISEĆI ORMARIĆ

Na visećem ormariću stranice se spajaju kako ie prikazano na slici: gornje i donje plohe imaju jednake dimenzije kao i plohe polica. Čepovi koji spajaju gornje i donje plohe sa stranicama vidljivi su, dok čepovi za nepomične police završavaju u slijepim rupama pa se sa strane ne vide. Ostale, pomične police leže slobodno na mjedenim ili sličnim kutnim nosačima koji se umeću u odgovarajuće čahure. Rupe za ove čahure izbuše se prije sastavljanja svakog elementa visećeg ormarića.

Svaki element treba imati jednu nepomičnu policu radi boljeg ukrućenja i čvrstoće. No, svaki ima i po jednu pomičnu policu koja se može postaviti na 3 različita položaja. Čepove nepomičnih polica umećemo prije sastavijanja elementa a čepove za spajanje stranica s gornjom i donjom plohom možemo ukucati tizvana. Zato bolje da vidljivi čepovi budu od glatke okrugle motke promjera 10 mm, nego rebrasti.
Da bi rupe za čepove bile izbušene na odgovarajućim miestima najbolje je načiniti šablone od šperploče ili tvrdog kartona. Rupe se nalaze 5 centimetara od kraja, a treća u sredini.

trpezarija u kuhinji5

trpezarija u kuhinji6

trpezarija u kuhinji7

trpezarija u kuhinji8

Svaki element mora ostati čvrsto stegnut sve dok ljepilo ne veže. Prije stezanja treba kutnikom i mjerenjem dijagonala provjeriti da Ii su sve plohe sastavljene pod pravim kutom. Zatim se na ivice čvrsto zalijepi furnir traka, a oštri rubovi se obruse.

Na bočne stranice eiemenata, gore i dolje, pričvrste se 1 cm široke odstojne letvice lijepilom i malim čavlićima. Tako će se nakon sastavijanja visećeg ormarića između elemenata dobiti dekorativni razmaci, pa će izgledati kao da elementi uopće i nisu spajani. Elementi se međusobno spajaju vijcima sa čahurom ili maticom. Dovoljna su po tri vijka za spajanje dvaju elemenata. Glave vijaka treba malo upustiti u drvo 16 milimetarskim svrdlom. Za čahure treba u iverici izbušiti rupe promjera 8 mm.

PULT ZA BLAGOVANJE

Srednja ploha i stranica debljine su oko 5 centimetara, a sastavljene su od po dvije ploče s odstojnim letvicama od 1 cm. Spajaju se ljepilom i čepovima. Odstojne letvice prvo se pričvrste na jednu od ploča. Rupe za čepove mogu se označiti točkalom ili čavlićima s odsječenom glavom. Zabiju se u jednu od ploča a druga se ploča pažljivo namjesti iznad, tako da se krajevi točno podudaraju. Pri bušenju svrdlo treba držati okomito, dubina rupe može se označiti selotejpom ovitim oko svrdla.

trpezarija u kuhinji8a

Pult se sastoji od dvije, međusobno slijepljene 19-mtilimetarske iverice, nefurnirane (za raziiku od visećeg ormarića). Na njih se još lijepi ploča od ultrapasa. Cijela ploha namaže se lijepilom i ostavi neko vrijeme da se ljepilo skoro osuši, zatim se s jednog kraja polaže ultrapas.
Stranica, srednja nosiva ploča i pult međusobno se sastavljaju čepovima i ljepilom. Na sve vanjske rubove ljepilom se pričvršćuju letvice 5 x 1 cm. Oslonac za noge pričvršćuje se na trokutaste nosače čepovima. Trokutna pojačanja se prvo čepovima i ljepilom učvrste na uže dijelove podnožja. Tek kada ljepilo veže ti se dijelovi pričvršćuju na podnožje. lzrezi na dnu osiguravaju stabilnost stolica ako je pod neravan.

trpezarija u kuhinji9

Jastuk stolice sastoji se od dva sloja pjenaste gume od po 4 cm. Rubovi donjeg sloja previnu se i zalijepe tako da nastane jedan deblji jastučić. Gornji, veći ovije se oko donjeg jastučića i ruba stolice i zalijepi. Preko svega se prevuče dekorativna tkanina.

trpezarija u kuhinji10

Viseći ormarić se kod visine stropa od oko 2,5 metra direktno učvršćuje na strop, a ako je strop viši tad se objesi na lance ili metalne šipke. Ako niste sasvim sigurni u pouzdanost ovješenja, preporučujemo da viseće ormariće učvrstite stupićima kojima će se oslanjatti na pult.

 
Preuzmite plan u PDF formatu (samo za registrovane korisnike)
trpezarija-u-kuhinji-tehnicki-crtez.pdf
 

1 komentar

Morate biti prijavljeni da bi mogli da ostavite komentar

DRUŠTVENE MREŽE

facebooktwitter